SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

mleko w proszku

  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] mogą pełnić funkcję pysznego deseru, to właśnie zapewnia ich gęsta struktura. Białko roślinne a białko zwierzęce Produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, jaja i mleko, mają naturalnie wysoką zawartość białka, które jest niezbędnym składnikiem odżywczym złożonym z aminokwasów. Ułatwia to osobom spożywającym produkty zwierzęce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6049 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3957 Data: 2019-05-18 08:26:52
  • Zanim przeczytasz ten artykuł wiedz, że powstały jeszcze 2 części i warto tę lekturę zacząć właśnie od nich. Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część I Alternatywne sposoby zwalczania tłuszczu. Część II Wcale nie wyczerpałem tematu, ludzie znają nieprawdopodobną ilość sposobów, by sobie zaszkodzić. Środki antycukrzycowe o potencjale [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3638 Data: 2022-09-01 12:32:36
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5172 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Colostrum - wszytko co warto o nim wiedzieć

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Colostrum, znane również jako siara, to pierwsze mleko wydzielane przez gruczoły mlekowe ssaków tuż po porodzie. Jest to wyjątkowe mleko, różniące się składem od typowego mleka matki, które pojawia się później. Colostrum wykorzystywane w suplementach diety pochodzi zwykle od krów.  Jak się dawkuje colostrum? Jednym z wyznaczników dobrej jakości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 414 Data: 2023-07-31 21:45:44
  • [...] Review Journal. 1(1):45-51, 2004. 2. Butterfield GE. Whole-body protein utilization in humans. Med Sci Sports Exer. 1987;19:S167–S165. 3.http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/spomlek-uruchomil-produkcje-izolatow-bialek-serwatkowych,150738.html 4. Hiroyuki Kato, Katsuya Suzuki, Makoto Bannai,1 and Daniel R. Moore „Protein [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5152 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] imbir marynowany 4,68%, rzepa marynowana, paluszki surimi (zawierają rybę, jaja gluten, soję, skorupiaki), ogórek konserwowy (zawiera gorczycę), serek śmietankowy (zawiera mleko, w tym laktozę), dynia marynowana (zawiera soję, gluten), wasabi 1,1% (zawiera gorczycę), nori (algi morskie), sezam, ocet ryżowy, cukier, sól, fruktoza, substancje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24861 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Aktualizacja 16.01.2023 Wiemy doskonale, że aby optymalizować procesy budowy mięśni, redukcji tkanki tłuszczowej, aby zachować zdrowe ciało, aby stale poprawiać swoje osiągi w ulubionej dyscyplinie sportowej, musimy zadbać o właściwy sposób odżywiania. Bezpowrotnie minęły czasy, gdy białko w proszku było zarezerwowane wyłącznie dla siłaczy. Dziś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18700 Data: 2020-12-29 18:40:51
  • Producenci odżywek białkowych idą dwiema drogami - jedni starają się maksymalnie oczyścić swój produkt, np. z laktozy (np. ALLNUTRITION, produkt Whey Lactose Free), drudzy dodają do białka enzymy (np. Optimum Nutrition, produkt Whey Gold Standard 100%). W tym ostatnim produkcie znajdziemy: amylazę, proteazę, beta-D galaktozydazę, lipazę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1836 Data: 2020-05-25 12:32:08
  • [...] pogarsza samopoczucie oraz kondycję skóry, włosów, paznokci i zębów. Niebezpieczne dla organizmu może być też zbyt duże spożycie protein, co wynika z produkcji kwasu mlekowego, do którego dochodzi w trakcie przemiany białek w energię. Jeżeli zgromadzi się on w stawach, istnieje ryzyko powstania stanów zapalnych. Spożywając więcej białka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70807 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] łasuchy, a przez wzgląd na ograniczenia mało jest produktów, które spełniają założenia tejże diety. Większość słodyczy zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego, choćby mleko w proszku, żelatynę i wiele innych. Nic więc dziwnego, że zaczyna się rozwijać rynek wegańskich słodyczy.  Czy to zdrowy wybór? Słodycze, jak to słodycze - czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4900 Data: 2021-09-21 19:19:52
  • [...] Tytułowa lasagne skusiła mnie bardzo apetycznym opakowaniem i zielonym pesto. Jakie było moje zdziwienie, kiedy na odwrocie zobaczyłam skład a w nim serwatkę z mleka, mleko w proszku, ser, jaja i inne produkty pochodzenia zwierzęcego? Rozumiem, że jest to produkt wegetariański, co po mocnym wytężeniu wzroku można nawet wyczytać, jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2630 Data: 2022-08-20 13:22:22
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1998 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • [...] ja używam tej z Lidla 74% kakao 15 gramów oleju kokosowego Jak przygotować? Twaróg z serkiem i jogurtem blendujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy izolat i jeśli chcemy mleko w proszku - dobrze wszystko miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Jak ostygnie miksujemy z masą i przelewamy do foremki wyłożonej folią. Ja używam foremki o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12330 Data: 2018-01-29 08:51:39
  • Nutella vs. Nutwhey Peanut Choco - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7529 Data: 2017-09-07 08:56:11
  • Czy cukier owocowy tuczy? Soki i napoje cola, co gorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] czekolada z orzechami to już produkt o wysokim stopniu przetworzenia (zaawansowanej obróbce są tam poddane tłuszcze np. bezwodny tłuszcz mleczny, tłuszcz kakaowy; cukier, mleko w proszku, serwatka w proszku itd.). To samo dotyczy napojów słodzonych cukrem i zwykłej wody. Skąd wziął się problem z fruktozą? Do wielu produktów zaczęto dodawać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 832 Data: 2022-11-11 18:03:20
  • 7 rzeczy, których możesz nie wiedzieć o jogurcie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jogurty cieszą się ogromną popularnością, o czym świadczy chociażby ilość i szeroki wybór jogurtów, jakie znajdują się w sklepach. Nic dziwnego! Jogurt ma kremową konsystencję, dzięki czemu może stanowić alternatywę lub dodatek do deserów, świetnie komponuje się z płatkami, może stanowić również bazę do wszelkiego rodzaju sosów. Ile tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2081 Data: 2019-03-03 15:14:35
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27828 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7991 Data: 2017-10-20 20:29:17
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7223 Data: 2019-06-19 07:45:57